Υπηρεσίες

Όλες οι υπηρεσίες μας

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πολύ λίγα για τους Παθολογοανατόμους και τις Παθολογοανατομικές ή Ιστολογικές εξετάσεις, παρόλο που αυτές είναι από τις πιο κρίσιμες εξετάσεις που γίνονται στον ασθενή. Η ιστολογική εξέταση ή η βιοψία, όπως είναι περισσότερο γνωστή, αποτελεί την ακριβέστερη διαγνωστική μέθοδο στην Ιατρική και παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη σωστή αντιμετώπιση του ασθενή.


 

Τι είναι και πώς γίνεται η βιοψία;

Η βιοψία είναι μια σημαντική εξέταση για τη διάγνωση πολλών ασθενειών, μεταξύ άλλων και του καρκίνου.

Λαμβάνεται ένα δείγμα ιστού από το εκάστοτε μέρος του σώματος από τον κλινικό ιατρό το οποίο προσκομίζεται στο Παθολογοανατομικό εργαστήριο και μετά από κατάλληλη επεξεργασία πολλών βημάτων εξετάζεται από τον Παθολογοανατόμο στο μικροσκόπιο.

Βιοψία από τον γαστρεντερικό σωλήνα (κολονοσκόπηση, γαστροσκόπηση)

Όταν ο ασθενής υποβληθεί σε γαστροσκόπηση ή σε κολονοσκόπηση από τον κλινικό ιατρό (γαστρεντερολόγο) είτε προληπτικά είτε λόγω συμπτωμάτων, κι εφόσον υπάρχουν ευρήματα, λαμβάνεται τμήμα ιστού κι αποστέλλεται στο Παθολογανατομικό εργαστήριο για εξέταση.

Βιοψία τραχήλου μήτρας

Σε περίπτωση παθολογικού τεστ Παπανικολάου και κολποσκόπησης ο κλινικός ιατρός (Γυναικολόγος) εφόσον το κρίνει απαραίτητο, προχωράει σε λήψη ιστοτεμαχιδίων τραχήλου για ιστολογική επιβεβαίωση της αλλοίωσης.

Βιοψία δερματικών αλλοιώσεων

Σε περίπτωση δερματικών βλαβών ο κλινικός ιατρός (Δερματολόγος, Πλαστικός Χειρουργός) αφαιρεί τμήμα ή ολόκληρη τη βλάβη και το δείγμα αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση στο Παθολογανατομικό εργαστήριο.

Βιοψία προστάτη αδένα

Σε περίπτωση εργαστηριακών (αυξημένο PSA) και απεικονιστικών (υπερηχογράφημα) ευρημάτων ο κλινικός ιατρός (Ουρολόγος) προχωράει σε λήψη ιστοτεμαχιών από τον προστάτη αδένα τα οποία αποστέλλονται για ιστολογική εκτίμηση προκειμένου να αποκλεισθεί ή να επιβεβαιωθεί η παρουσία καρκίνου.

Βιοψία ουροδόχου κύστης

Γίνεται σε περίπτωση παθολογικών απεικονιστικών ευρημάτων, οπότε ο κλινικός ιατρός (Ουρολόγος) λαμβάνει ιστοτεμάχια από την ουροδόχου κύστη κι αποστέλλονται συο εργαστήριο για ιστολογική ετίμηση.

Βιοψία υλικού απόξεσης μήτρας

Γίνεται όταν υπάρχουν υπερηχογραφικά ευρήματα από τη μήτρα, οπότε ο κλινικός ιατρός (Γυναικολόγος) αφαιρεί ιστοτεμάχια από την κοιλότητα της μήτρας κι αποστέλλονται για ιστολογική εκτίμηση.

Βιοψία μαστού

Όταν υπάρχουν παθολογικά κλινικά κι απεικονιστικά ευρήματα από το μαστό, ο κλινικός ιατρός (Χειρουργός μαστού) προχωράει σε λήψη ιστοτεμαχιδίων με ειδική βελόνα, τα οποία κι αποστέλλονται στο εργαστήριο για ιστολογική εκτίμηση.

Ιστολογικές εξετάσεις παρασκευασμάτων μετά από χειρουργείο

Σε περίπτωση που κάποια από τις παραπάνω βιοψίες αναδείξει κακοήθεια, ο/η ασθενής υποβάλλεται σε χειρουγείο αφαίρεσης του πάσχοντος οργάνου. Το όργανο που αφαιρείται αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση οποία θα αναδείξει τον τύπο και το στάδιο της κακοήθειας. Σε ορισμένες περιπτώσεις διενεργούνται επιπλέον εξετάσεις (ανοσοϊστοχημικές χρώσεις) οι οποίες θα προσδιορίσουν είτε τον τύπο της βλάβης είτε τα άτομα εκείνα που θα επωφεληθούν από ακολουθούμενες θεραπείες.

Διονύσιος Βέρρας

Η Κυτταρολογία είναι μια ιατρική ειδικότητα που δεν θεραπεύει αλλά αναγνωρίζει γρήγορα και αποτελεσματικά τις προκαρκινοματώδεις καταστάσεις καθώς και τον καρκίνο.


Τεστ Παπανικολάου

Κυτταρολογική εξέταση σε υλικό από παρακέντηση με λεπτή βελόνα. (F.N.A. – Μαστού – Πνεύμονα – Θυρεοειδούς – κτλ.)

Κυτταρολογική εξέταση πτυέλων, βρογχικών εκκρίσεων, washing, brushing

Κυτταρολογική εξέταση ούρων

Κυτταρολογική εξέταση πλευριτικού υγρού

Κυτταρολογική εξέταση ασκιτικού υγρού

Κυτταρολογική εξέταση υγρού από αρθρικό υγρό και υγρό κύστεων

Κυτταρολογική εξέταση εκκρίματος θηλής μαστών

Κυτταρολογική εξέταση υγρού υδροκήλης

Κυτταρολογική εξέταση υγρού Δουγλασσείου

Κυτταρολογική εξέταση από επιχρίσματα αλλοιώσεων από την στοματική κοιλότητα

Κυτταρολογική εξέταση από επιχρίσματα από δερματικές αλλοιώσεις

Αθανασοπούλου Αφροδίτη

Thin Prep Pap Test: καινοτομία στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας


Τι είναι και πώς γίνεται το τεστ Παπανικολάου;

Το τεστ Παπανικολάου αποτελεί προληπτική εξέταση ανίχνευσης προκαρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας. Εφευρέθηκε πριν από περίπου 50 χρόνια από τον Γεώργιο Παπανικολάου, προς τιμήν του οποίου έλαβε και το όνομά του. Κατά την εξέταση λαμβάνεται δείγμα κυττάρων με ειδική σπάτουλα και βουρτσάκι από τον τράχηλο της μήτρας καθώς και από τον οπίσθιο κολπικό θόλο, επιστρώνεται σε αντικειμενοφόρο πλάκα και αποστέλλεται για μικροσκόπηση.

Πότε πρέπει να γίνεται το τεστ Παπανικολάου;

Το τεστ Παπανικολάου πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, μετά την έναρξη της σεξουαλικής ζωής. Η λήψη γίνεται σε συγκεκριμένες μέρες του καταμήνιου κύκλου (στο μέσον του κύκλου) και πρέπει να μην έχει προηγηθεί σεξουαλική επαφή καθώς και κολπικές πλύσεις για 48 ώρες.

Τι είναι το Thin Prep Pap Test;

Το Thin Prep Pap Test είναι η εξέλιξη του συμβατικού τεστ Παπανικολάου. Η λήψη γίνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με το συμβατικό τεστ αλλά το υλικό τοποθετείται σε ειδικό φιαλίδιο με μονιμοποιητικό διάλυμα. Στη συνέχεια το φιαλίδιο τοποθετείται σε ειδικό μηχάνημα το οποίο κι επιστρώνει τα κύτταρα σε αντικειμενοφόρο πλάκα.

Γιατί να επιλέξω το Thin Prep Pap Test;

Το Thin Prep Pap Test εξασφαλίζει αφενός μεν τη σωστή συλλογή και συντήρηση των κυττάρων, αφετέρου δε τη σωστή επίστρωση αυτών στην αντικειμενοφόρο πλάκα. Πιο συγκεκριμένα, σε αντίθεση με τη συμβατική μέθοδο, όπου μέρος των κυττάρων του δείγματος απορρίπτονται με τη σπάτουλα και το βουρτσάκι, όλα τα κύτταρα που λήφθηκαν τοποθετούνται στο ειδικό φιαλίδιο παρέχοντας ταυτόχρονα και σωστή συντήρηση. Στη συνέχεια, ενώ με τη συμβατική μέθοδο η επίστρωση στην αντικειμενοφόρο πλάκα γίνεται ακανόνιστα, με τη βοήθεια του ειδικού μηχανήματος εξασφαλίζεται άριστης ποιότητας επίχρισμα κι άρα ακριβέστερη διάγνωση. Επιπροσθέτως, παρέχεται και η δυνατότητα επιπλέον εξετάσεων όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο, στο ίδιο δείγμα, χωρίς να χρειάζεται επαναληπτική λήψη. Τέλος, η μέθοδος Thin Prep έχει λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) τo 1996, αναγνωρίζοντας έτσι την αξιοπιστία της.

Συνοψίζοντας…

Το τεστ Παπανικολάου αποτελεί όπλο για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ανιχνεύοντας πρώιμες αλλοιώσεις στα κύτταρα. Σημαντικός αριθμός έγκυρων μελετών παγκοσμίως έχει αποδείξει την υπεροχή της μεθόδου Thin Prep σε σχέση με τη συμβατική μέθοδο, αυξάνοντας τη συνολική διαγνωστική ακρίβεια από 80% σε 90%. Από την έναρξη της εφαρμογής του Thin Prep ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας έχει μειωθεί κατά 30% και χρησιμοποιείται ως μέθοδος επιλογής σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ.

Αθανασοπούλου Αφροδίτη